Druhý pilier sa otvorí namiesto šiestich mesiacov iba na tri

06.07.2012 Bratislava

Bratislava 6. júla (TASR) - K otvoreniu druhého piliera dôjde iba na tri mesiace, a to namiesto plánovaných šiestich mesiacov. "Prihováral som sa za to, aby, keď už musí k nemu dôjsť, aby to bolo na relatívne krátke obdobie, respektíve, aby to skončilo už v tomto roku," vysvetlil dnes po rokovaní kabinetu svoju požiadavku šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Práve na jeho žiadosť došlo ku skráteniu tohto obdobia, a tak bude pilier otvorený iba od októbra do decembra 2012, čím chcel aj pre správcovské spoločnosti zabezpečiť úplne jasné podmienky investovania. "Keby sa otvorenie piliera prenieslo do časti budúceho roka, tak investičná stratégia v prvom štvrťroku by nemohla byť úplne jasná a zrozumiteľná, pretože by nevedeli, koľko vlastne sporiteľov vo svojich fondoch majú," dodal.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) podotkol, že zámerom jeho rezortu nebolo druhý pilier otvárať. "Túto otázku sme pripustili až po poslednej odbornej analýze od právnickej firmy, ktorá pripravovala legislatívne podmienky pri zavádzaní systému," konštatoval s tým, že ak by k tomuto kroku nepristúpili, hrozili by úspešné podania na Ústavný súd SR od sporiteľov.
 

Vyberte región